Bajza József Emléktúra

2009.szeptember 19.

Szeptember 19-én, szombaton ötödszörre látogattunk el a tanév első teljesítménytúrájára, mely Rózsaszentmártonból indult. Tudta-e valaki, hogy a település korabeli nevét Fanchal vitézről kapta. A korai, 5.35-ös gyülekező ellenére is népes csapat várakozott a hajnali szürkületben.

61 tekergő gyermek és felnőtt, na meg Mázli kutya szállt le a buszról a rajtnál. A nevezéskor mindenki megkapta az induló csomagját, mely útleírást, színes térképet, egy sportszeletet, almát és egy nagy pogácsát rejtett. Hat, már az utat jól ismerő diákot engedtünk előre.

A turistaháztól az első ellenőrző pontig folyamatosan emelkedő úton értük el a Somlyó-tetőt.

Az egykori Árpád-korabeli kétsáncos földvárról szép kilátás tárult elénk.

A cseres-tölgyes növényzet között leereszkedve egy rejtett gyöngyszemhez, Széleskő bányatavához jutottunk ki. Megkapó látványt nyújtott a 15 m magas sziklafalak katlanszeru mélyedésében megbúvó tisztavizű tó.

Egy rövidebb meredélyen kapaszkodtunk fel, majd 700 m-es erősebb emelkedő következett. A Hármas-határ-hegynél volt a 3. pecsételésünk, a távolból feltűnt a kékesi adótorony is. Innen kényelmes gyaloglással eljutottunk a Két pincesorhoz, amely 230 pincét jelent.

Mindenki megkapta a megérdemelt oklevelet és kitűzőt, majd egy pár virslivel, teával és almával kedveskedtek nekünk a szervezők. Sajnálatunkra a meghirdetés ellenére sem kaptuk meg a legnagyobb csapatnak járó kupát, ez már a túrák során harmadszor fordult elő velünk. A közeli játszótéren megpihenve múlattuk az időt a busz érkezéséig.

Legközelebb október 10-én találkozunk,a Gödöllői-dombságot látogatjuk meg.

Kis Gábor túravezető